Lach jezelf naar een hoge status

27 mei 2013 | coaching, communicatie

Communicatietrainer Roeland Schweitzer heeft het vaak over hoge en lage status. Hij doelt daarbij op de houding die iemand aanneemt in interactie met een ander of met een groep. In zijn nieuwste communicatietip gaat hij in op het creëren van gelijkwaardigheid en te beginnen met het maken van een veilige omgeving. Maar status heeft alles te maken met zelfbeeld en wie is er verantwoordelijk voor zelfbeeld?

Mensen met een lage status stellen zich vaak afhankelijk op. Juist in de omgang met mensen die het beste met hen voor hebben. Tijd en aandacht van een ander worden vaak ervaren als bevestiging van die afhankelijkheid. Waarmee de cirkel rond is, terwijl een stap eruit waarschijnlijk meer oplevert. Een veilige omgeving is ook een omgeving die niet uitdaagt.

Een mooie balans tussen veiligheid en prikkelen is provocatieve coaching. Het is een combinatie van confrontatie en humor. De gesprekspartner (hoeft helemaal geen coach te zijn) houdt een spiegel voor en gebruikt overdrijving, ironie en andere stijlmiddelen van humor. Het helpt om de ander het “lachwekkende te laten inzien van het noodlot”. Het is gedurfde stap uit de vicieuze cirkel, waarbij de humor helpt tegen de scherpe kantjes en relativeert.

Echte aandacht en oordeelsvrij luisteren zijn natuurlijk belangrijke voorwaarden voor goede communicatie. Maar misschien is humor wel de heilige graal in relaties. Samen om jezelf kunnen lachen. Als er iets is wat gelijkwaardig maakt.

 

Deel dit met

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer