Selecteer een pagina

De kwade genius; storytelling bij tegenspoed

24 okt 2016 | ondernemen, zelfmanagement

Hoogst frustrerend. Dat het je tegenzit, zonder dat je weet waarom. Opdracht kwijt, project geknald, onderneming mislukt, het is allemaal al erg genoeg, maar als je dan ook nog eens niet weet waarom? Het kan soms gebeuren. Dat een redelijke oorzaak of een logische verklaring er gewoon níet is. Onverdragelijk. Die knagende leegte moet gevuld. Met een sterk verhaal. Zodat we het tenminste een béétje begrijpen.

Ik adviseerde ooit een ondernemer die succesvol pitchte bij lokale overheden. Tot zijn grote onbegrip echter kreeg hij in zijn eigen stad geen voet aan de grond. Een harde aanwijzing voor alle afwijzingen leek te ontbreken en er móest dus iets anders, zijn dat op de achtergrond speelde. De kwade genius werd gevonden in een gemeentesecretaris met connecties elders. Een bewijs daarvoor kwam er nooit. Maar het verzachtte de pijn van elke volgende teleurstelling. Overmacht is een troostrijk verhaal.

Ik moet er vaker aan denken tegenwoordig. Met al het wereldleed breed uitgemeten in onze timelines nemen de complottheorieën toe. Verhalen die een verklaring bieden voor het grote onbegrijpelijke. Story telling voor de tekortschietende ratio. Sprookjes tegen de pijn.

Voor wie wil weten “hoe het nou zit”: lees een boek als Complotdenkers, of lees tenminste deze recensie. Mijn persoonlijke vertaling ervan is dat het kwaad ons voorstellingsvermogen soms te boven gaat. Gelukkig maar. Accepteer het. En hetzelfde geldt voor al het goede. Kies waar je je aandacht aan geeft. Juist ook in je business.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer