Je bent overtuigender dan je denkt

5 aug 2015 | adviseren, communicatie, samenwerken, zelfmanagement

Het is gewoon te mooi om níet waar te zijn. Wat blijkt? We zijn twee keer zo invloedrijk als we zelf vaak denken. Mits we gewoon durven vragen om dat wat we graag willen. Nieuw onderzoek bevestigt dat we onszelf onderschatten – onze reláties onderschatten – want dát is de crux. Het is om blij van te worden.

In een fijne blogpost op Harvard Business Review leggen de onderzoekers het uit: schroom is wat ons tegenhoudt om te bereiken wat we willen. Twijfel aan onszelf, maar vooral aan de bereidheid van anderen om iets voor ons te doen. Onterechte twijfel. Aan mensen werd gevraagd hoeveel medewerking ze zouden krijgen, als ze iemand een lastig verzoek zouden doen. In werkelijkheid bleek die medewerking twee keer hoger dan ingeschat. En daar zijn redenen voor.

De rode draad is dat we teveel bezig zijn met onze behoefte en gevoelens, om die van de ander te begrijpen. De ander die ook graag aardig gevonden wordt, erkend in zijn status, de ander die ook graag helpt. De ander die ook niet te vaak nee wil zeggen, niet te boek staan als ongevoelig of als bot, die zich liever niet schaamt voor zijn daden. Als we die ander beter zouden begrijpen, zouden we makkelijker iets van hem of haar vragen. Minder aarzelen en vaker Ja horen.

Tips van de onderzoekers:
1. Stel die vraag. Lucht je hart. Spreek uit wat je graag zou willen. Je zult verbaasd staan van de herkenning en waardering.
2. Wees heel duidelijk en direct. Draai er niet voorzichtig omheen. Verwacht niet teveel van hints. En zeker geen duidelijke antwoorden.
3. Accepteer een Nee nu. Maar durf de vraag op een later moment nogmaals te stellen. Dat onderstreept jouw belang. En maakt nee zeggen moeilijker.
4. Een tegenprestatie beloven hoeft niet. Mensen vinden helpen soms nog leuker dan handel. En het versterkt de relatie.

Doe je voordeel. Stel vaker een vraag.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: