Ingewikkelde oplossingen bestaan niet

25 feb 2020 | adviseren, creativiteit, klantgerichtheid

Het is gewoon niet waar. Dus accepteer het dan ook niet, het argument “dat het ingewikkelder is dan je denkt.” Neem geen genoegen met dit doekje voor het bloeden. Problemen worden nooit opgelost door complexiteit te benadrukken. Er bestaan geen ingewikkelde oplossingen.

“Ingewikkeld” is de bestaansreden van hele beroepsgroepen van experts, onderzoekers, consultants. Zij spinnen er garen bij, met hun werkconferenties, powerpoints, multidisciplinaire overlegorganen en langlopende implementatietrajecten. “Ingewikkeld” is een alibi om de crux met rust te laten, om zaken heen te draaien, de oplossing uit te stellen. Daar profiteert iedereen van. Bijna iedereen.

Goede adviseurs en verkopers maken dingen eenvoudiger. Hun toegevoegde waarde is om complexiteit op afstand te houden. Daarbij moeten ze soms flink weerstand bieden aan de ingewikkeldmakers. Maar met “moeilijk, moeilijk, moeilijk” is de probleemeigenaar niet uit zijn doolhof geholpen. Die was nou juist op zoek naar iemand die de uitweg weet.

De beste oplossing is niet altijd makkelijk. Maar meestal wel simpel.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer