Selecteer een pagina

Het gebeurt niet vaak, maar deze keer was ik het níet eens met Seth Godin. Hij herplaatste een oude blogpost over de nuttige rol van clowns in maatschappij en organisaties. Maar hij waarschuwt de clowns onder ons ook: op een dag nemen ze je helemaal niet meer serieus. “Trek op tijd je clownskostuum uit”, zegt hij. Tot mijn verrassing was ik het daar niet mee eens; met mijn inspirator Godin nota bene.

Kritisch blijven lezen, dacht ik en ik nam mij voor om zijn bewering te weerleggen. Genoeg te putten uit mijn eigen ervaring in de rol van clown, hofnar en kind in werk en omgeving. Over de kleren van de keizer en hoe belangrijk het is, dat er mensen zijn die blijven volhouden dat ze een naakte keizer zien als ze een naakte keizer zien. Mensen die als een Pipi Langkous keer op keer op hun kop gaan staan en kiekeboe roepen, op de momenten dat we onszelf weer eens te serieus nemen en te zwaar maken. Daarover wilde ik schrijven. Maar toen las ik zijn laatste zin en toen hoefde dat niet meer, dat weerleggen.

Seth Godin kreeg namelijk al een weerwoord, jaren geleden, van een professionele clown. En dat antwoord is zó goed, daar kan ik niet aan tippen. Zo leer ik weer twee dingen in één keer. Éen: blijf kritisch kijken, luisteren en lezen: juist bij je helden en grootheden. En twee: er zijn altijd anderen die er nog beter over nagedacht hebben dan jij.

Deel dit