Selecteer een pagina

Heb jij ze ook? Stemmetjes in je hoofd. Maak je niet meteen zorgen; het hoeft niet ziekelijk te zijn. Iedereen heeft wel een paar van die stemmetjes, fluisterend op de achtergrond. De meeste tijd is er niks aan de hand. Het wordt pas lastig wanneer je stemmetjes stoorzenders worden. Laten we het even doornemen.
Je weet wat je wilt en je doet wat je moet. Meestal? Soms? Of vaak ook juist niet? Hoe duidelijk je ook bent voor jezelf, er zijn altijd stemmetjes die je van de wijs proberen te brengen. Ze fluisteren bekende dingen, zoals “Ik kan het niet”, “Ik hoor er niet bij”, “Ik ben niet goed genoeg” en meer van dat fraais. En die stemmetjes worden stoorzenders, zodra ze je weten af te houden van je bétere bedoelingen.
Je kunt het gevecht met ze aangaan, maar dat zul je nooit winnen. Die stemmetjes horen bij jou, zoals de steel bij de bloem en de berg bij de beek. Ooit waren nuttig. Er was een tijd dat je er handig gebruik van gemaakt hebt. Maar ze zijn té vertrouwd met je geworden, zoals té luidruchtige logées.
Ken je stemmetjes en hou van ze. Geef ze voldoende aandacht, maar wijs ze hun plek. En laat ze zwijgen op de momenten dat je de stem van je hart wilt volgen. Laat ze geen stoorzenders zijn.

Deel dit