Mastodon

Hoe besmettelijk ben jij?

9 jun 2011 | gedrag, zelfmanagement

Overal is besmettingsgevaar, dus kijk uit waarmee je jezelf in aanraking brengt. Piekeren is besmettelijk, net als klagen en zeuren. Gemopper en geëtter, met in het ergere stadium cynisme en sarcasme. Maar ook pesten, roddelen, de kantjes er af lopen en de boel verslonzen zijn besmettelijk. Voor je het weet krijg je het mee. Zorg dat je er niet te dicht bij in de buurt komt. Of te vaak.
Oók besmettelijk, maar dan heel anders, zijn optimisme, vriendelijkheid, vrijgevigheid en aandacht. Luisteren is besmettelijk, net als het opzouten van conclusies en oordelen. Wellevendheid en goede manieren zijn uiterst besmettelijk. Je draagt ze over op je omgeving voor je het in de gaten hebt. Ze zeggen zelfs, dat succes en geluk besmettelijk zijn. Als ik om me heen kijk ben ik geneigd het te geloven. Maar het meest besmettelijk van alles is glimlachen. De verspreiding van een oprechte glimlach is gewoon niet te stoppen.
Weet hoe besmettelijk je bent. Weet waarvan je de bron bent.
Deel dit met

4 Reacties

 1. Trix Reinders

  Hallo Wim,

  Jouw verhaal is zeer herkenbaar en pas ik in de praktijk ook heel bewust toe!
  Vooral de glimlach op straat doet het goed en maakt de mensen die ik ontmoet opvallend opgewekter.
  Bovendien kost het niets, maar levert des te meer op!

  Een fijne dag met de zon in je hart (als je naar buiten kijkt)!

  hartelijke goet,
  Trix

  Antwoord
 2. wimaalbers

  Lees ook de column van Giphart in de VK van 16/6 over de besmettelijkheid van elkaar groeten. Dank voor je reactie Trix.

  Antwoord
 3. Mieke Siemons

  Wat schrijf jij toch goed. Hopelijk is ook dat besmettelijk.

  Antwoord
 4. wimaalbers

  Ik lees ook veel Mieke, dus dat zou best eens kunnen… 🙂

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer