Mastodon

Het drama van de verkeerde plek

6 jun 2011 | zelfmanagement

Iedereen kent het gevoel. Je bent ergens tegen je zin en het gevoel daarbij overweldigt je. Een feestje, een winkel, een pretpark, noem maar op; je kijkt om  je heen en vraagt je af: Hoe ben ik hier terecht gekomen? En meer nog: Hoe kom ik hier weg? Iedereen maakt het wel eens mee. Kan een keer gebeuren.
Bleef het maar bij een feestje. Wie om zich heen kijkt, ziet dat de verkeerde plek een groot probleem is. Er zijn zoveel mensen die zichtbaar en hoorbaar niet blij zijn met waar ze “staan”. In de besteding van hun vrije tijd, maar ook in hun werk en in hun relatie. Hun ontevredenheid met “de situatie” is niet te missen voor de goede waarnemer. Hun gevoel van onmacht om er iets aan te veranderen evenmin. Als dat gevoel een centrale plaats gaat innemen in je leven, dan mag je best van een drama spreken.
Natuurlijk kun je weglopen voor dat gevoel. Je kunt vluchten van een feestje, uit werk of relatie; weg van de werkelijkheid. De kans is echter groot dat je vlucht permanent wordt; een patroon; je bestemming. Je kunt het ook uitzitten, mistroostig, miserabel, meelijwekkend. Jouw keuze, maar bedenk dat je altijd mede-slachtoffers maakt.
De derde optie is die van het gevecht. Niet het gevecht met de plek of de situatie, maar het gevecht met je gevoel. Het tegenstrijdige is dat je daarvoor juist de plek, de situatie, de realiteit moet omarmen. Het is zoals het is. Je bent waar je bent: op je vertrekpunt. Pas als je dat hebt omarmd, kun je een richting inzetten. Maar daarvoor moet je eerst het gevecht winnen; het gevecht met het gevoel van de verkeerde plek. De verkeerde plek is de enige plek voor je die telt. Op elk moment.
Deel dit met

3 Reacties

 1. heidi

  En dan maak je van een drama een kans!

  Antwoord
 2. erik zwart

  mooie en herkenbare vingerwijzing

  Antwoord
 3. Danielle Zuiderwijk

  Herkenbaar. Ik vind het woord ‘omarmen’ niet het juiste. Ik noem het ‘bewust zijn van’. Als je je bewust bent van de situatie waarin je je bevindt (verkeerd of niet), kan je rationeler denken en betere keuzes maken. Het kan geen kwaad je af en toe buiten je comfort zone te bevinden.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer