Selecteer een pagina

Het boetetunneltje en de ratio

25 nov 2013 | communicatie

Elke eerstejaars gedragswetenschapper kan het ze uitleggen. Waarom mensen toch doen wat ze verboden wordt. Maar in Ede gaan ze het nog maar eens een keer onderzoeken. Het boetetunneltje welteverstaan en niet de ambtenarengedachtenkronkels die de oorzaak zijn van alle misverstand.

Je kunt een doorgaande weg die er sinds mensenheugenis ligt prima afsluiten. Zet een hek. Maar in Ede dachten ze anders: “We laten de weg open, maar we zeggen dat hij dicht is. En wie er dan over rijdt krijgt een boete. We plaatsen wel een bord.” Nu delen ze wekelijks 500 bekeuringen uit en hebben ze al 1,5 miljoen euro opgehaald. Dat onderzoek kan er dus wel vanaf. Want ze snappen het niet. Dat de mensen het niet snappen.

Regels hebben 1) rationale nodig en 2) goede communicatie. In dit geval is de ratio zó ver zoek en het alternatief (de omweg) zó onaantrekkelijk, dat de mensen het niet begrijpen, zich ertegen verzetten of het gewoon verdringen. En dus maar doorrijden. Het risico nemen.

En wat doet de gemeente Ede? Die gaat de flitser de helft van de tijd uit zetten. Minder handhaven dus. De pakkans halveren. Kijk, dát snappen de mensen prima. Over ratio gesproken. Laat mij dat onderzoek maar doen.

 

3 Reacties

 1. Jan Roelofsen

  Ik voel het woord van 2014 al aankomen 😉
  Maar in het boekje staat dat het zo goed is. Nieuwe vorm van tolheffing geslaagd.

  Antwoord
 2. Colin

  Is de ‘gulden’ een bewuste keuze vanwege het aloude gebruik om door de tunnel te rijden?

  Antwoord
 3. wimaalbers

  Nee, een typo. Dankjewel Colin

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer