Het ABCD van zakelijk schrijven

29 mrt 2011 | communicatie, presenteren, schrijven

Ik spreek steeds vaker over schrijven. Niet zo gek als je veel wordt gelezen. Voor iedereen met schrijf- of blogplannen heb ik een paar vragen vooraf. Zodat je weet waar je aan begint. Of niet.
A. Waarom? Wat is je reden om te gaan publiceren? Schrijven over je vak is een antwoord op een vraag of een uitdaging. Misschien is schrijven niet het goede antwoord. Misschien heb je een vraag of een opgave waarvoor iets anders beter werkt. Goed over nadenken.
B. Wie? Hoe ziet je doelgroep er uit? Wie zij het en waarvoor zijn zij je doelgroep? Voor je schrijfsels of voor iets dat daarachter ligt? En lezen ze wel op de plek waar jij gaat publiceren? Hoe komen ze er achter? Ga je met hagel schieten of met scherp? Het is een keuze.
C. Wat(1)? Hoe denken ze op dit moment over het onderwerp dat je gaat aansnijden? Wat is hun beeld erbij en welke veronderstellingen hebben ze? Waarmee worstelen ze of welke misvatting ligt voor het oprapen? Er moet iets van urgentie bij zitten. Waarom zou je anders?
D. Wat(2)? Met welke gedachte wil je ze verrijken? Wat is hun nieuwe inzicht na het lezen van je blog of artikel? Als het goed is worden ze beter van je. Beter geïnformeerd, sterker, slimmer, effectiever. Misschien gaan ze dingen wel anders doen, omdat jij erover schreef.

Schrijven is één van de manieren om met jouw boodschap de wereld in beweging te brengen.

Deel dit met

3 Reacties

 1. anita

  hoi wim,

  Bedankt voor de tips. Heb net mijn service uitgebreid en ben een nieuwsbrief gestart. Wanneer en wat ga je schrijven? zijn zaken die voor mij actueel zijn. en punt C en D ga ik nog even doorspitten zo.

  gr anita

  Antwoord
 2. Simone Goemans

  Beste Wim,
  Na de Red Peppers bijeenkomst in Amersfoort en je boek, lees ik regelmatig je informatieve nieuwsbrief. Graag wil ik mijn diensten in de medische sector (ziekenhuizen, medisch specialisten etc.) laten landen ik denk dat ik wat te bieden heb, en wil daarvoor een blog gaan bijhouden. Maar geen idee waar ik die het beste kan plaatsen.

  Hartelijke groet,
  Simone Goemans

  Antwoord
 3. wimaalbers

  Er zijn tal van forums waar je een gastblog kunt plaatsen. Ook zijn er platforms voor je eigen profiel + blog (mindz.com etc) Maar het mooiste is natuurlijk je eigen web-stek. Blogger, wordpress etc.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: