Selecteer een pagina

Ik spreek steeds vaker over schrijven. Niet zo gek als je veel wordt gelezen. Voor iedereen met schrijf- of blogplannen heb ik een paar vragen vooraf. Zodat je weet waar je aan begint. Of niet.
A. Waarom? Wat is je reden om te gaan publiceren? Schrijven over je vak is een antwoord op een vraag of een uitdaging. Misschien is schrijven niet het goede antwoord. Misschien heb je een vraag of een opgave waarvoor iets anders beter werkt. Goed over nadenken.
B. Wie? Hoe ziet je doelgroep er uit? Wie zij het en waarvoor zijn zij je doelgroep? Voor je schrijfsels of voor iets dat daarachter ligt? En lezen ze wel op de plek waar jij gaat publiceren? Hoe komen ze er achter? Ga je met hagel schieten of met scherp? Het is een keuze.
C. Wat(1)? Hoe denken ze op dit moment over het onderwerp dat je gaat aansnijden? Wat is hun beeld erbij en welke veronderstellingen hebben ze? Waarmee worstelen ze of welke misvatting ligt voor het oprapen? Er moet iets van urgentie bij zitten. Waarom zou je anders?
D. Wat(2)? Met welke gedachte wil je ze verrijken? Wat is hun nieuwe inzicht na het lezen van je blog of artikel? Als het goed is worden ze beter van je. Beter geïnformeerd, sterker, slimmer, effectiever. Misschien gaan ze dingen wel anders doen, omdat jij erover schreef.

Schrijven is één van de manieren om met jouw boodschap de wereld in beweging te brengen.

Deel dit