Geloof mij vooral níet

1 okt 2019 | communicatie, leiderschap, ondernemen

Je hebt denkfoutjes en Denkfouten. Misvattingen uit de laatste categorie kunnen verlammende effecten hebben op de groepen, organisaties en samenlevingen die ze huldigen. “Wie niet met mij is, die is tegen mij” is er zo een. Religieus van oorsprong, maar fnuikend voor vooruitgang.

Toch is het voor een leider verleidelijk om zo te denken. Je bent dag en nacht bezig om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Je verhaal, je missie, de doelstellingen moeten tussen de oren bij iedereen. Dat kost tijd en energie en je zit niet te wachten op weerstand. Je wilt zieltjes winnen en met tegensprekers ga je de oorlog niet winnen. Hom of kuit. Meedoen of er uit.

Hoe je Simon Sinek ook interpreteert, een bedrijf of organisatie is geen religie. In alle turbulentie heb je natuurlijk een paar “zekerheden” nodig, maar als die zekerheden axioma’s en vervolgens dogma’s worden, dan verliest je systeem haar noodzakelijke bewegelijkheid. Het is aan de leider om dat uit te sluiten.

De koers verkopen is niet hetzelfde als het elimineren van weerstand. Voldoende tegenspraak is essentieel voor organisaties en een goede leider organiseert, stimuleert en beloont constructief tegengeluid. “Dit is wat ik er van vind, maar geloof mij vooral niet op m’n blauwe ogen.”

Ik help organisaties met het slim gebruik maken van tegenspraak. Een goed onderwerp om eens een ochtend aan te besteden met uw team. Bel me.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer