Mastodon

Geintje

26 jan 2010 | communicatie, leiderschap

Wordt er bij u ook veel gelachen op het werk? Altijd wel een collega die iets uithaalt of een ander voor gek zet? Nooit een saai moment en als dat wel dreigt dan zetten we wel even iemand in zijn hemd? Een beetje plagen moet mogen? Daar moet je maar tegen kunnen? Heerlijk, zo’n sfeertje waarin alles gezegd kan worden, toch?
Voor sommigen is er niks mooiers. Ze zijn verbaal en assertief groot geworden, ze staan hun mannetje en vrouwtje. Nooit verlegen om een weerwoord, ad rem, direct, kort door de bocht, oké ook wel eens een beetje té kort. Maar verder heerlijk, heerlijk, heerlijk.
Er zijn er ook die dat minder hebben. Niet zo gevat zijn ze, bedachtzamer, bescheidener vaak. Opgegroeid in omgevingen met andere verdedigingsmechanismen dan humor, ironie, spot en plagerij. Als ze niet meedoen worden ze al snel mikpunt. Dus ondergaan ze het maar en lachen erbij alsof ze kiespijn hebben. Minder heerlijk.
Plagerij is geen goede routine binnen relaties. Scherpe woorden kunnen zeer doen, ook wanneer ze niet zo bedoeld zijn. Niet de intentie telt, maar het effect. Zegt iemand iets dat je een slecht gevoel geeft, leg dat dan uit aan die persoon, direct en eerlijk en vertel wat je prettiger zou vinden. Jij kunt het gedrag van die persoon niet veranderen, je kunt hem of haar wel op gedachten brengen.

Deel dit met

1 Reactie

  1. jan carel van Dorp

    wel dapper als ze dan kunnen zeggen dat ze t niet fijn vinden en wat ze dan wel willen. vergt waarschijnlijk heel wat moed, helderheid over waar het echt om gaat, en vertrouwen dat het goed is om voor jezelf op te komen – en dus veel oefenen. dank voor je blog.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Tevroegpensioen

Tevroegpensioen

Ik was er wel klaar mee. Met bedrijven en organisaties, met adviseren, trainen en interimmen. Met het gedoe. Dacht ik. En...

Lees meer
Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer