Selecteer een pagina

Wordt er bij u ook veel gelachen op het werk? Altijd wel een collega die iets uithaalt of een ander voor gek zet? Nooit een saai moment en als dat wel dreigt dan zetten we wel even iemand in zijn hemd? Een beetje plagen moet mogen? Daar moet je maar tegen kunnen? Heerlijk, zo’n sfeertje waarin alles gezegd kan worden, toch?
Voor sommigen is er niks mooiers. Ze zijn verbaal en assertief groot geworden, ze staan hun mannetje en vrouwtje. Nooit verlegen om een weerwoord, ad rem, direct, kort door de bocht, oké ook wel eens een beetje té kort. Maar verder heerlijk, heerlijk, heerlijk.
Er zijn er ook die dat minder hebben. Niet zo gevat zijn ze, bedachtzamer, bescheidener vaak. Opgegroeid in omgevingen met andere verdedigingsmechanismen dan humor, ironie, spot en plagerij. Als ze niet meedoen worden ze al snel mikpunt. Dus ondergaan ze het maar en lachen erbij alsof ze kiespijn hebben. Minder heerlijk.
Plagerij is geen goede routine binnen relaties. Scherpe woorden kunnen zeer doen, ook wanneer ze niet zo bedoeld zijn. Niet de intentie telt, maar het effect. Zegt iemand iets dat je een slecht gevoel geeft, leg dat dan uit aan die persoon, direct en eerlijk en vertel wat je prettiger zou vinden. Jij kunt het gedrag van die persoon niet veranderen, je kunt hem of haar wel op gedachten brengen.

Deel dit