Selecteer een pagina

Een stap verder dan positief denken

5 mrt 2012 | communicatie, zelfmanagement

Makkelijker gezegd dan gedaan.  “Als je maar blij en optimistisch bent, komt alles vanzelf goed.” En “Het geheim van geluk ligt in een positieve instelling.” Schrijf er een boek over en het wordt een bestseller, als je er maar in gelooft. Ja ja, het zal wel. Ik hoor het je denken. Niet iedereen loopt weg met de profetie van het positieve denken. Niet iedereen is al blijblijblij, om te beginnen.

In een hilarische TED talk betoogt Shawn Achor dat we de formule voor geluk moeten omdraaien. Niet succes maakt gelukkig, maar geluk maakt succes. Geluk (“happiness”) wordt niet bepaald door de omstandigheden, maar door onze manier van kijken naar die omstandigheden. Dat is meer dan het glas half vol en het glas meer dan half vol. Deels genen waarschijnlijk en deels aangeleerd. Maar dan nog: Waarom zou je? Hoe kun je? Blij zijn.

Positiviteit is geen pose. Geluk is geen grimas. Blijheid is een gevoel diep van binnen, dat vrij is van verzet. Verzet tegen de gedachte hoeveel beter het ooit was én tegen de gedachte hoeveel mooier het zou moeten zijn. Echte blijheid betreurt niks en verwacht niks. Echte blijheid is tevreden zo.

Dat is ook het lastige aan de geluksformule. Blijheid helpt aantoonbaar om dingen te bereiken. Maar om blij te zijn moet je vrede hebben met zoals het nu is. Dat schiet niet op. Misschien moeten we het één stap verder brengen en vrede vervangen door dankbaarheid. Geluk is geen keuze. Dankbaarheid is de keuze.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer