Dromen met je ogen open

5 aug 2010 | leiderschap, ondernemen

Waar gaat doelgerichtheid over in tunnelvisie? Wanneer wordt weten-wat-je-wilt-bereiken de belangrijkste belemmering om er te komen? Je focus op het eindresultaat aan de horizon kan je verblinden, voor wat er voorbijkomt in de berm. Belangrijke informatie en kansen voor het oprapen, die je mist met de blik op oneindig.
Er is geen duidelijke scheidslijn. Je hebt een doel voor ogen nodig, een richtpunt om naar toe te werken. Tegelijk wil je wel in contact blijven met hier en nu. Het is mooi als je groots kunt dromen, maar je wilt er wel je ogen bij open houden. Hoe combineer je dat?
Twee tips om tegelijk hier te zijn en daar te komen. Eén: Bepaal hoeveel dichter bij je doel je vanavond al wilt zijn en zorg dat je daar vandaag nog komt. Beschouw elke dag als een etappe, met een finishplaats en een dagprijs. Knip je reis in stukjes van één dag.
Twee: Stel je in detail voor hoe je leven er uit ziet als je bereikt hebt wat je wilt en wees vandaag al wie je dán bent. Zie wat die persoon ziet, voel hoe het voelt om die persoon te zijn en ga doen wat die persoon doet. Er zijn en er van genieten.

Deel dit met

6 Reacties

 1. Carolien Geurtsen

  Goeie tips Wim. Ik wordt steeds nieuwsgieriger naar je 🙂
  Een waar genoegen om je posts te lezen!

  Hartelijke groet,
  Carolien Geurtsen

  Antwoord
 2. wimaalbers

  nieuwsgierigheid is een prachtige drijfveer. dank Wim

  Antwoord
 3. Lianne Ebbinkhuijsen

  Geweldig artikel Wim!

  Het woord ‘tips’ mag je voor mij gerust vervangen door ‘waardevol advies’, want vooral tip 2 kan verstrekkende gevolgen hebben (in positieve zin).

  Dank voor je post en een hartelijke groet,
  Lianne

  Antwoord
 4. Jalada Goddijn-Koopmans

  Hallo Wim,

  Heb je blog met veel genoegen gelezen! Vooral het verblindende effect van doelgerichtheid sprak me erg aan. Altijd maar bezig zijn om ergens te komen en vergeten daar te Zijn waar je bent! Ik herken het en betrap me er zelf nog steeds weer op, maar dat geeft ook weer de mogelijkheid er uit te stappen.

  De grote levenskunst: om zowel hier aanwezig te zijn, open voor alles wat er nu is en toch je doel niet uit het oog te verliezen.Want ook dat doel is iets wat er NU is!

  Dank je wel voor deze reminder, die we steeds weer nodig hebben!
  Hartelijke groet,

  Jalada

  Antwoord
 5. wimaalbers

  ik ben altijd stiekum een beetje jaloers op de mensen die in de luiddruchtige en stinkende berm van de autoweg al hun vakantie vieren, terwijl ik mij haast om in toscane te komen .

  Antwoord
 6. Stan Lenssen

  Hi Wim,

  Het is goed om in dagelijkse stapjes te denken. Kleine subdoeletjes op weg naar het grote doel. Je rijgt ze aaneen totdat je bent waar je uiteindelijk wezen wilt. Zo raak je de weg niet kwijt en beleef je iedere dag een voldaan gevoel.

  En als het bereikte subdoel wat forser is dan gemiddeld, bouw je even een feestje. Bijvoorbeeld die grote klant die binnenhaalt, of de jaartarget die je met vlag en wimpel hebt gehaald.

  Dat zijn ook de beste momenten om vooruit te vieren hoe het einddoel straks zal zijn. Mijlpalen zogezegd die je op de juiste hoofdweg houden.

  Vriendelijke vrije groet,
  Stan

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: