Selecteer een pagina

Ik wens je veel succes. Zes jaar geleerd voor accountant en nu ga je speelgoedtreintjes verkopen. Je “wordt niet meer blij van de hele dag in de cijfers zitten” en als er iets is waar je wel gek op bent dan is het modelspoor. Gebeurt veel: van je hobby of passie je beroep maken; overdags gaan doen waar je tot nu toe alleen ’s avonds aan toe kwam. Geldt ook voor taarten bakken, honden trimmen, interieurs tekenen en oude auto’s restaureren. Veel geluk.

Modelspoor is best nog een mooie markt, voor wie het weet; veel vraag en nog meer aanbod. Elke niche is gevuld en zo leven er tientallen mensen van treintjes in Nederland. Maar léven van treintjes is iets anders dan spélen met treintjes. Leven-van je passie is ondernemen, investeren, inkopen, organiseren, netwerken, reclame maken, verkopen, administreren, terugnemen; voor spelen blijft weinig tijd over. En dan is er nog de hypotheek. Hoeveel treintjes, taarten, interieurtekeningen moet je daarvoor maandelijks verkopen?

Ik ga over de “passie” van heel wat mensen jaarlijks. Elk gesprek, elk project en elk traject weer (en via mijn schrijven en spreken over de passie van nog veel meer). Als ik een ding geleerd heb, dan is het wel dat je passie en je hobby soms erg op elkaar lijken. Beiden hebben te maken met het hart, met “voorliefde”, met gedrevenheid en met overgave. Hoe je het ook noemt. Maar om er nou je onderneming van te maken….? Daarvoor is meer nodig.

Ik zie teveel mensen overboord gooien waar ze goed in zijn, om te kunnen doen wat ze graag doen. Stoppen met geld verdienen om zich te richten op dat waar ze graag geld aan uitgeven. Terwijl je als ondernemer vanaf je eerste dag bezig moet zijn met verkopen, met handel.

Als verkopen niet je passie is, dan hoop ik dat je geluk zult hebben. Daarentegen; als handel je hobby is, dan wens ik je veel succes!

Deel dit