Selecteer een pagina

Wat was er gebeurd als NOC*NSF het akkefietje met Youri van Gelder binnenshuis had opgelost? Wie had er dan van geweten, behalve die paar insiders of getuigen, die nu ook geen mond open doen? Wie van de sporters had behoefte gehad aan een rel, in de aanloop naar eigen en team-presteren? Voor wie is de harde sanctie en alle publiciteit waardevol. Geen haan had er waarschijnlijk naar gekraaid, in ieder geval tot nĂ¡ de spelen.

Moderne en goede leiders zullen altijd streven naar veel transparantie en verantwoording. De binnen- en de buitenwereld van een organisatie hebben recht op duidelijkheid. Maar goed leiderschap is ook een afweging maken van, doelen, acties en consequenties. En in het heetst van de strijd kan het verstandig zijn om te kiezen voor rust en resultaat, in plaats van tumult en speculaties. Mits niemand daardoor serieus benadeeld of onrecht gedaan wordt.

Voor wie had chef-de-mission Maurits Hendriks het nodig om ter plekke en doortastend “een daad te stellen”? We weten het niet. En dat is minstens zo zorgelijk als niet weten wat er die nacht precies gebeurd is. Geen goed leiderschap.

Deel dit