Dag Wim

6 apr 2023 | #wimst

Ik denk dat Wim de Bie minzaam geglimlacht zou hebben bij kennisname van alle loftuitingen na zijn overlijden. Niet uit valse bescheidenheid, maar omdat het wel wat minder had gemogen. Ik heb daarom even gewacht met dit stukje, maar ik ontkom er niet aan. Ook ik ben hem schatplichtig.

Eerst als verlegen puber en later als adolescent verzette ik me tegen de loze woorden en grote beweringen in de omgeving waarin ik opgroeide. Ik had het gevoel daarin alleen te staan en de kennismaking met het Simplisties Verbond (1975) voelde daarom als een ontmoeting met gelijkgestemden. De typetjes waren nog minder belangrijk. Het ging om de beginselen, zoals “Het simplisme signaleert en bestrijdt zoveel mogelijk lulkoek”. Maar ook: “Simplisme is ingewikkelder dan het lijkt”. (Op dit laatste kom ik nog een keer terug.)

Zo’n 15 jaar later was Keek op de Week het feestje op de zondagavond. Het inspireerde mij en mijn toenmalige collega’s tot het maken van de videoproductie Pret van je Budget, een pastische waarvoor ik het script en de teksten schreef en waarin ik de rol van Wim voor mijn rekening nam. Er was zelfs enige gelijkenis, door mijn crew cut in die tijd. Kees was een rol van Pieternel Holm met veel minder gelijkenis (Hallo Pieternel!) Collega’s acteerden o.a. Bulle van Berkel, professor Akkermans, dr. Clavan en natuurlijk Dirk. Deze productie liep door grime, decor en editing volledig uit de klauwen in termen van tijd en budget (!) maar werd met luid gejuich ontvangen. Later zijn er dvd’s gebrand van de originele Betamax, maar misschien is het beter om daar niet meer naar op zoek te gaan.

In 2000 starte ik met mijn dagelijks weblog ruimdenken.nl. Ik wist wat ik wilde met het medium, maar de echte boost kwam bij het verschijnen van Wim’s bieslog, een jaar later. Wim’s format van vrije journalistiek was een grote bron van inspiratie voor mijn eigen experimenten. Vooral qua vormgeving heb ik in die tijd leentjebuur gespeeld bij hem. Op een gegeven moment reageerde hij kort. “Dag Wim. Ik herken wel wat dingen. Groet. Wim de Bie.” Ik heb het maar als een aanmoediging opgevat.

Natuurlijk is er veel meer. Het is allemaal elders opgeschreven, besproken en hervertoond. En er is het bieslogmuseum.

Echte schatplichtigheid gaat over woorden én daden. Ik doe mijn best. Elke dag.

Mensen hou het simpel
Leef met vlag en wimpel
’t Scheelt per jaar een rimpel
Hou het leven simpel
Er blinkt nog zoveel voor de boeg
Sla beide handen aan de ploeg
En hou je wensen simpel
De helft is dik genoeg.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer: