Selecteer een pagina

Ik zou er niet op rekenen. Dat hij nog komt. Die opdracht.
Die offerte ligt er nu al een maand. En om zo ver te komen was ook al een slepend traject. Alle koffie die je daarvoor hebt moeten drinken. Je hebt nu drie keer nagebeld en de beslissing wacht nog op… ja waarop eigenlijk?

We houden onszelf voor de gek. Met relaties die nooit klanten worden en met offertes waar geen opdracht uit komt. Tel ze bij elkaar op en je hebt werk voor de rest van het jaar. Streep ze allemaal door en je productiviteit is opeens angstaanjagend mager. Maar dan weet je wel waar je staat.

Wie een beetje aardig is tegen mensen en ook best aardig in zijn werk, die mag vertrouwen op de gunfactor. Gunnen is een belangrijk element in zaken doen, maar het kan ook tegen je werken. Want ook mensen die je geen opdracht te bieden hebben, gunnen je graag wat. Dat begint met tijd en koffie – veel koffie – en dat eindigt met de vraag om een offerte. En het laatste wat die mensen je gunnen is een Nee. Dat stellen ze dan ook zo lang mogelijk uit. Vandaar die maand.

Als je wilt dat mensen je meer gunnen dan een offerte moet je niet alleen aardig zijn, maar ook steengoed. Dat mag je ze best duidelijk laten merken. Al bij het eerste kopje koffie.

 

Deel dit