Selecteer een pagina

Aanspreken op gedrag; het is gewoon teveel gevraagd

25 jul 2016 | communicatie, gedrag

Het is geen nieuws. We weten het al zo lang. Dat mensen niets zo lastig vinden als elkaar aanspreken op gedrag. Dus je hoeft het ook niet nog eens te onderzoeken, bijvoorbeeld bij managers. Het geldt voor iedereen; op het werk, op de sportvereniging en thuis. En het verandert niet met een traininkje hier en daar. Als er niet veel meer gebeurt.

Aanspreken vermijden is vaak veiliger. Omdat er een systeem is waarin oneerlijkheid en onduidelijkheid beloond worden. Een systeem waarin individueel belang groter is dan gezamenlijk belang. Een systeem dat functioneert op basis van hiƫrarchie en sancties. Een egosysteem in plaats van een ecosysteem.

De managers die zich telkens weer afvragen waarom het niet lukt om “een cultuur van elkaar aanspreken” te realiseren hebben boter op hun hoofd. De enige plek om ermee te beginnen is bij de “cultuur aan de top” en de “cultuur bij zichzelf”. Maar dat is helaas vaak teveel gevraagd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Wonderland

Wonderland

Op deze dag in 2004 kreeg ik een exclusieve rondleiding in het Frits Philips Muziekgebouw in Eindhoven, door directeur Wim...

Lees meer