Wederkerigheid is een mooi beginsel in relaties. “Ik krab jouw rug en jij de mijne.”
In privé relaties benoemen we het meestal niet zo expliciet, maar in zaken zijn we er vaak heel open en duidelijk over: “Een echte win-win situatie, dus jij blij en ik blij; wat houdt ons nog tegen?” Te weinig, naar vaak blijkt, want het eindigt nogal eens met win-verlies of zelf verlies-verlies. Waar er twee ruilen….
In de praktijk is win-win zelden een weegschaal in evenwicht. Negen van de tien keer heeft de ene partij meer baat bij de overeenkomst dan de ander. Direct vanaf het begin óf omdat de zaken nu eenmaal anders lopen dan gedacht. Weerbarstige omgeving, kinken in kabels; voor je het weet profiteert de ander iets meer dan jij. Als je dan te snel wilt afrekenen, dan klopt de kassa vaak niet helemaal. Wie daar daar niet tegen kan heeft het lastig in zaken.
Als je win-win wilt doen, wees dan realistisch over je verwachtingen. En ik heb een extra tip. Bespreek samen eens hoe je er een win-win-win-situatie van kunt maken. Hoe je aan jullie eigen belangen een derde belang kunt toevoegen. Een derde doel, dat zonder bij te dragen ook gebaat is bij jullie gezamenlijk slagen. Iets maatschappelijks, iets duurzaams, iets sociaals, cultureels of sportiefs. Een overstijgend belang.
Je moet er even over nadenken, maar de kans dat er iets moois ontstaat is groot. Het extra, overstijgend belang in een win-win-win relatie voegt vanaf het begin iets toe aan de aantrekkelijkheid van je samenwerking. Aan de motivatie, aan de energie én aan de communicatie erover. Het overstijgend belang kan ook de pleister op de wonde zijn, aan het eind, mocht het niet helemaal lopen zoals je had gedacht. Iets dat hoe dan ook beter geworden is, van jullie.