Sociale netwerken, waarom zou je? Sterker nog, hou goed rekening met de risico’s.
Ten eerste: Je leert nieuwe mensen kennen, die heel andere dingen doen dan jij, daarover schrijven en bijeenkomsten organiseren. Voor je het weet ga je ergens op in, ontmoet je ze in het echt en sta je mee te praten over zaken waar je geen benul van had. Als je niet een beetje uitkijkt, wordt je er nog wijzer van.
Vervolgens: Iedereen stelt er maar vragen over van alles. Dingen die je niks interesseren, net zo goed als zaken waar je wél verstand van hebt. Het is dan nog behoorlijk oppassen, om niet verleid te worden om antwoord te geven. Er hoeft echt niet zoveel te gebeuren of ze gaan je zien als een expert. Dan krijg je nog meer vragen en is het einde zoek.
Nog zoiets: Je wordt er gedwongen om weinig woorden te gebruiken. Je raakt er aan gewend om heel nauwkeurig te formuleren. Het risico bestaat dat je op den duur steeds minder moeite hebt, om met overtuiging uit te leggen wat je doet en wat je wilt. Dat beperkt zich niet tot twitter en andere sociale media, dat gaat in je genen zitten en in je gedrag. Grote kans dat mensen het aan je gaan merken.
En dan is er nog het gevaar dat je het leuk gaat vinden, dat twitter. Dat je er een vriendenkring bij krijgt, waarmee je ook over andere dingen dan je werk van gedachten wisselt. Waardoor je – ook op het internet – saamhorigheid en verbinding ervaart. Ook dat is een reëel risico, om vooraf goed rekening mee te houden.