Nonchalant worden over je werk

5 jan 2012 | communicatie, gedrag, gespreksvoering, presenteren

Twee uitzendingen gezien en ik ben een fan. Natuurlijk; op high definition tv en zo rond etenstijd is elk gerecht om van te watertanden. In grootbeeld springt de Saltimbocca a la Romana als het ware in je mond. Maar ik ben niet voor mijn maag fan geworden van meesterkok Rudolph van Veen, maar voor mijn werk. Wat een genot om de man te zien presenteren en koken tegelijk. Je zou denken dat hij tegelijkertijd ook nog wel een boek zou kunnen lezen. Moeiteloos.
Hij deed me denken aan Amanda. Zoals zij mij in detail uitvraagt over de feestdagen. En ondertussen mijn haar knipt. En de telefoon aanneemt. En vertelt over de katten. Met de grootste vanzelfsprekendheid. Van haar vingers.
Niets mooier dan ambachtelijk handwerk. Het ziet er zo makkelijk uit, dat je gaat denken dat je het ook zou kunnen. Maar dat is bedrieglijke schijn. Wat het zo knap maakt is de ogenschijnlijke nonchalance waarmee zulke vakmensen ondertussen met je keuvelen of tegen je aanpraten. Ze doen maar wat en het gaat vanzelf. Zo voelen ze het zelf ook.
Ik zet voortaan 24Kitchen aan, als ik met mensen praat over hun werk. Over moeilijke dingen makkelijk maken. En over wat er voor nodig is voor je zover bent. Dat je anderen het gevoel geeft dat het je moeiteloos afgaat. Misschien ben je al wel zo ver, zonder dat je het zelf door hebt. Praat erover. Schrijf erover. Losjes.

Deel dit met

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer:

Zo ene

Zo ene

Als ik me buk valt m’n bril in de wcStaat er drie plakjes, dan vind ik er maar tweeMoet er eentje kotsen, dan heb ik net...

Lees meer
Wachten op post

Wachten op post

Dat je zó kunt wonen. Dat je zó kunt leven. Charles en ik moeten beiden hetzelfde gedacht hebben, terwijl we rondliepen in de...

Lees meer