Klopt. Als je niets te melden hebt kun je ook beter niet aan contentmarketing beginnen. Ik kom te vaak bij bedrijven die aarzelen om die nieuwe marketing te gaan inzetten, omdat ze niet zoveel nieuws hebben. “Gaan we niet doen”, zeg ik dan tegen ze. “We gaan niet schrijven, maar eerst eens even stevig denken”.
Er zijn ook bedrijven die elke dag wel nieuws hebben. Het rare is dat veel van dát soort nieuws juist niet echt nieuws is, maar valt in de categorieën “weekaanbieding” en “zelfpromotie”. Sympathiek, maar wie leest het nou echt? Terwijl de bedrijven die denken weinig te melden te hebben vaak op een goudmijn van nieuws en weetwaardigheden zitten. Zonder dat ze er iets mee doen.
Het is vooral een eigenschap van ingenieurs en andere techneuten om níet de nieuwswaarde te zien in hun eigen werk en projecten. Dat heeft te maken met hun deskundigheid en hun perfectionisme. Deskundigen onderschatten altijd weer hoe weinig gewone mensen weten. Plus: Wie met zijn professionele inborst en inzet nooit echt klaar of helemaal tevreden is, die houdt zich liever gedeisd, dan dat hij zichzelf op de borst klopt. Of zij. Want “ze” zien maar moeilijk het verschil tussen praten over je werk en pochen. Maar wij lezers wel.
Deze blogpost wordt nu te lang. Kort door de bocht: je organisatie heeft vaak meer om te melden dan je zelf in de gaten hebt. Begin niet met schrijven, maar maak eerst eens een lijst van alle mogelijke soorten nieuws. Mijlpalen, projectresultaten, klantverhalen, handreikingen, tips, trucs, valkuilen en aanraders. Feestelijkheden, mensen, achtergronden, onderzoeksresultaten, checklists, raamwerken, kengetallen, bereikbaarheid, samenwerkingsverbanden, netwerkmomenten, enfin zo heb je een beginnetje. En bel me vooral als ik moet komen helpen denken.