Wat als onderhandelaars eigenlijk geen resultaat willen?

door | 10 apr 2013 | adviseren, onderhandelen, strategie, zelfmanagement

Cadeautje van Villa VPRO op Radio1, gistermiddag. Men interviewde Dirk Jan Omtzigt, de Nederlandse econonomisch-strategisch adviseur van de Zuid-Soedanese regering. Hij onderhandelde met succes over het grens- en olie-conflict tussen de twee Soedan’s. Hoe deed hij dat en met welke aanpak bereikte hij dit belangrijke akkoord?

Slechts 13 leerzame minuten duurt het interview, (2019: link helaas verwijderd) maar zo’n beetje alles wat doorslaggevend is bij zulke moeilijke onderhandelingen komt aan de orde. Om te beginnen de patstelling op posities en de verstarring van de verhoudingen. De rol van de gedelegeerd onderhandelaar en de spanning tussen ratio en emotie. Het onderzoeken van elkaars belangen en het elkaar gunnen van resultaat, tot en met het meedenken over de formulering van het akkoord. Zoals het beladen woord hulpverlening (assistance) vervangen door samenwerking (arrangements); “de taal die je gebruikt is zo belangrijk”. En: “loop nooit weg, want degene die wegloopt krijgt de schuld.”

“De juiste atmosfeer kweken, principes afspreken met elkaar en proberen de andere partij te begrijpen…. én de druk opvoeren tot het kookpunt”. Tenslotte: “elkaar niet het vel over de neus halen en er voor zorgen dat niemand heeft gewonnen.” Een verhaal voor mijn grote digitale bewaardoos.